Peter Oswald   (firma) 

   tung-tekstil-bearbeiding             

            mekatronikk                   

     

Home Weiter             100 år

     

                   aktuell!                                                       

 

 

Historikk               

              (Für deutsche Uebersetzung hier klicken)

 

1923

1923

 

Firmaet grunnlegges av min farfar Franz Oswald sen. i Zürich, Sveits.

Franz Oswald sen. innvandret i ca. 1908 fra Tsjekkia til Sveits. Han var hestevogn- og bilsalmaker og hadde arbeidet en stund i Wien for keiserfamilien. Hans spesialitet var å sy skjermene til vogner med tråd i forskjellige farger.

 

ca. 1949 Min far Franz Oswald jun. overtar firmaet.
1962

1. varmekile-sveisemaskin for tungtekstil og spesialisasjon til kapell ved siden av annet bilsalmakerarbeid. Den viktigste kunden på denne tiden: Denner AG www.denner.ch/

 

1964

 1. høyfrekvenssveismaskin for tungtekstil ble tatt i bruk.

Sønnen Peter Oswald får utdannelse som bilsalmaker i firmaet (til 1968) og blir etterpå ansatt i firmaet.

 

1969 Franz Oswald sen. dør. Han har hjulpet til i bedriften til siste levemåned.  
1972

Firmaet flytter til Sellenbüren i eget bygg.

Den viktigste kunden i denne perioden er: Th. Willy AG www.autocentrowillyag.ch  som kjøpte mange kapell.

 

 
1980 Peter Oswald overtar firmaet og leier verkstedet av sin far.
1983

Bygg av en automatisk symaskin, pneumatisk styrt, som syr gjennom bly. Produksjon av strålebeskyttelsesmatter for atomkraftverk (til 2001).

Hovedkunde: Pedi, Oberentfelden, som eksporterte disse mattene. Pedi produserer beskyttelsesklær for kjemisk- og atomindustri. (www.pedi.ch/)

Mesterprøve som bilsalmaker (Bilde).

Rundt dette år ble 1. kapell produsert for Otto Fischer AG, www.ottofischer.ch/

som i dag fortsatt bestiller alle kapell fra meg, nå produsert i Norge

 

1984 1. luftfylte leketøy (bilde) laget.                                 
1985

Min far Franz Oswald (70) overtar firmaet.

Jeg, Peter Oswald, begynner en gang til, nesten på null, i Affoltern aA

Bygg av en varmekilesveisemaskin til egen bruk.

 
1987 En ulykke lammer  den høyre armen i et halvt år. Jeg arbeider med venstre arm og føttene. Den viktigste kunden i denne perioden, og min beste venn, er: Peter Hager, http://www.fahrzeugbau-hager.ch/  
1988

Grunnleggelse av ”Tixi Säuliamt” som offisiell del av bilsalmakeribedriften.

Tixi Säuliamt var en transporttjeneste for rullestolbrukere som fungerte uten offentlige penger, finansiert av bilsalmakeri og gaver som kom uten forespørsel. Kjørepris: kr. 10.- per tur. De lengste turene gikk til Italia, Holland og Østersjøen (Rostock, mer enn 1000 km). Tixi Säuliamt var ikke bare en transporttjeneste men gjorde veldig mye mer for rullestolbrukere. (www.peos.no/Tixi_Saeuliamt_Entstehung.htm , bare på tysk)

1992 Flytter til Hedingen, Zürcherstr. 30. Bilder av verkstedet: www.forums9.ch/dorfplatz/hedingen/brand  
1993 Min far Franz Oswald dør. Søstrene mine overtar hans bedrift og selger den.  
1997

Begynnelse på utdanningen som mekatronikk-tekniker (3 år kveldskole) http://www.bbzdietikon.ch

 
1999

Tixi Säuliamt har nå 9 spesielle kjøretøy innrettet for rullestolbrukere og ca. 30 frivillige sjåfører. Det ble kjørt 165000 km i 1998 www.peos.no/statistikk.htm (på norsk).

Ekspropriasjon av nesten hele Tixi inkl. navn og gavekontoer for å bruke det til korrupsjon betalt av funksjonshemmede, noe som er alminnelig i Sveits. www.nzz.ch/2004/07/06/il/page-article9PNGU.html (bare på tysk) Den nye ’Stiftelse Tixi Säuliamt” kjører nå bare en del av det som var før, men det flyter mange offentlige penger gjennom stiftelsen. Kjøreprisene øker på flere måter.

www.peos.no/Tixi_Saeuliamt.htm (bare på tysk)

2000 Diplom som mekatronikk-tekniker. diplomarbeid: utvikling av en laser-cutter styrt med PC – mekanisk, pneumatisk, elektronisk og programmeringsarbeid (visual-basic) på ETH Zürich
2001

Begynnelse på samarbeid med instituttet for automatisk produksjon (før Institutt for tekstilmaskiner), ETH Zürich. www.texma.ch

Produksjon av to skilpadder (bilde). Kunde: Mettler, sport og fritid, Landquart, Sveits.

Utvandrer, må forlate Sveits formodentlig fordi jeg ikke har akseptert ekspropriasjonen av formuen min på politisk grunn og jeg har fortsettet transportene av rullestolbrukere hvis det var nødvendig og ingen andre kjørte.

Dvs. jeg kan arbeide i Sveits men ikke bo, jeg har ikke lenger lov til å registrere meg i en sveitisk kommune. (Det er vanskelig å forstå og jeg forklarer det bedre på tyske oversettelse. Uten å kjenne sveitiskt systemet kan man ikke forstå det.) Jeg har ingen tillatelse til å leve i et annet land. Så jeg planlegger å flytte til Kosovo, fordi jeg mener at jeg kan leve der uten tillatelse i den daværende situasjonen. Jeg har en adresse til et bilverksted der. Så i desember reiser jeg gjennom Frankrike, Italia og Slovenia.  (www.peos.no/irrfahrt.htm )

2002

Prosjektet med Kosovo fungerer ikke. Jeg søker arbeid i Østerrike og Tyskland og finner en stilling i Wien og noen muligheter i nærheten av Stuttgart.

Én dag før jeg begynner å arbeide i Tyskland får jeg tillatelse til å fortsette bedriften i Norge.

I juni flytter jeg til Stjørdal.

Det er vanskelig å begynne uten å kjenne folk og språk, men mange nordmenn hjelper meg, spesielt folkene fra Gråbrek-mølle, lærere på norskkurs og Lund, møbelstoff og møbeltapetserer i Levanger.

Hjemmeside www.peos.no

I oktober har jeg brukt nesten alle pengene. Sosialtjenesten i Stjørdal tilbyr seg å hjelpe veldig raskt, men jeg vil ikke at en norsk kommune skal måtte betale for meg. Jeg leter etter arbeid i Tyskland en gang til, men denne gang uten suksess.

Begynnelse på samarbeid  med Vangs, Inderøy, http://www.vangs.no og Pamatech System AG, www.pamatech.ch

 

2003 Jeg skifter mange ganger mellom egen bedrift i Stjørdal og Pamatech i Affoltern, Sveits, fordi jeg har for lite arbeid til å kunne eksistere.
2004

Jeg får tilbake alle skatter fra 1999 – 2002 etter formidling av sveitisk ambassade i Oslo, fra de sveitiske kommunene. (Verdi av ekspropriasjonen var veldig høyrere enn inntekten i denne fire år)

Deltar som gjest ved 4. og 5. semester (ikke offisiell student) på maskiningeniørutdanning ved Hint (http://www.hint.no ) på Aker, Verdal, www.akerkvaerner.com .

Fag: fysikk, termodynamikk, rørsystemer, statistikk og sannsynlighetsregning

Etter beretninger i ”Stjørdals Blad” og ”Stjørdals nytt” kommer det mange kunder og jeg har bra med tekstilarbeid.

Utvikling av excel-filer til å konstruere mekaniske kurveskivesystemer. Kunden er: Pamatech System AG, Sveits

Flytter til Hognesaunveien 1, Stjørdal hvor jeg har mer plass.

 

2005

Innretning av et verksted i Landquart, Sveits, med 1 (av 4) høyfrekvenssveismaskiner og 1 (av 3) store symaskin for spesielle reparasjoner. Prosjektet avbrytes 2006 fordi sveitisk myndighetene gjøre det vanskelig å reise til Sveits ( http://www.peos.no/2006.htm bare tysk). Symaskinen blir i Landquart, Høyfrekvenssveismaskin kommer til Texma.org AG i CH8810 Horgen ( http://www.texma.ch ).

Kurs om NC-kurveteknikken på  Nolte, Tyskland, http://www.nolte-nc-kurventechnik.de/ .

designe av en pakkemaskin for Easyclip SA, Neuchâtel, Sveits, http://www.easyclip.ch .

6. og 7. semester i maskiningeniørutdanningen: dimensjoneringsteknikk (mekanikk, hydraulikk, utmatting), materialteknikk, korrosjon, bedriftsøkonomi.

 
2005

hovedprosjekt i maskiningeniørutdanningen: Teoretisk konstruksjon av en automatisk maskin for montering og sveising av bjelker av forskjellig former (Solid works, Visual Basic.NET) på Vangs, 2006Inderøy (www.vangs.no)

produksjon av forskjellig spesiell sofa for en bobil (Berg karosserifabrikk, Trondheim)

2007

fra 1. mai 50 % konstruksjonsarbeid på Vangs, Inderøy (www.vangs.no), fra 1. Juli blir det 80 %.

Resten av 20 % - 30 % blir fri for et interessant prosjekt. Det skal innholde alle områdene av mekatronikken: konstruksjon, elektronikk og datastyring, ev. i forbindelse med teknisk tekstiler og til å fortsette bilsalmakeriet.

 
2007 API-kurs for Solidworks i tyskland  
2007 maskiningeniør (bachelor) ved HIST i Trondheim  
     

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Du kan sende e-post med spørsmål og kommentarer til denne hjemmesiden til: p@peos.no
 28. mai 2023